Koronavirus on koko virusperhe, johon kuuluu yli 30 lajia. Laji on ryhmitelty kahteen alaryhmään. Ne voivat tartuttaa ihmisten lisäksi myös eläimiä – kissoja, koiria, lintuja, sikoja ja nautoja.
Virus löydettiin vuonna 1960 ja sai nimensä, koska villi sen kuoren, pyrkivät eri suuntiin ja muistuttavat kruunu. Coronavirukset voivat aiheuttaa useita sairauksia-flunssasta vakavaan akuuttiin hengitystieoireyhtymään (SARS tai epätyypillinen keuhkokuume).
Koronavirustyypit
Viime vuosisadalla koronavirukset olivat akuutin hengitystieinfektion aiheuttajia. Niiden aiheuttamat sairaudet oli helppo hoitaa, joten viruksia ei pidetty erityisen vaarallisina.
Koronaviruksen aiheuttama vakava äkillinen hengitystieoireyhtymä (SARS) tai epätyypillinen keuhkokuume puhkesi ensimmäisen kerran vuonna 2003. SARS-CoV koronavirus aiheutti epidemian 33 maassa ja tappoi 623 ihmistä.
Seuraava vakava tartunta puhkesi Saudi-Arabiassa vuonna 2012. Uudentyyppinen koronavirus todettiin, että aiheutti puhjennut lähi-Idän hengityksen oireyhtymä (mers-CoV) - epidemia, jossa kuoli 416 ihmistä, mikä vastaa noin 35% kaikista tartunnan saaneista. Ihmiset saivat tartunnan kontaktin tartunnan saaneisiin kameleihin tai tartunnan saaneisiin ihmisiin ilman suojavarusteita.
Uusi virustyyppi
Uudentyyppinen virus 2019-ncoV rekisteröitiin viime vuoden joulukuussa Kiinassa Wuhanin kaupungissa, Hubein maakunnassa. Sitten asiantuntijat ilmoittivat keuhkokuumeesta, jonka alkuperää ei tiedetä. Kiinalaiset tiedemiehet pystyivät selvittämään tartunnan lähteen. Luultavasti Wuhanin kaupungissa.
Jotta löytää sopiva, että virus voi muuntua ja siirtyä eläimestä ihmiseen, Kiinalaiset tutkijat tutkittu rakenne 2019-ncoV ja sitä verrattiin kaikkien tiedossa coronaviruses. Kävi ilmi, että lepakoista löytyi samantyyppinen virus. Näiden kahden viruksen genomi erosi toisistaan vain yhdellä alueella. Toinen yhteys mutatoituneen viruksen tarttumiseen eläimestä ihmiseen voi olla myrkyllisiä käärmeitä, joita löytyy Kiinan markkinoilta. Käärmeethän syödään Aasian maissa.
Tutkijoiden mukaan uudentyyppinen virus on vaarallinen, koska se aiheuttaa keuhkokuumeen nopean kehittymisen. Ihmiskehossa virus sopeutui ihmisten väliseen tartuntaan, - joten siitä tuli vaarallinen.
Tiedemiehet ovat todenneet, että 2019-ncoV-virus on geneettisesti yli 70-prosenttisesti samanlainen kuin SARS-CV-virus. Kuitenkin, sen kliiniset oireet ovat lievempiä, oireiden vakavuus ja kuolleisuus tämän tyyppinen virus voi olla vähemmän kuin SARS-CoV.
Kaletra voi tehota kiinalaisen koronaviruksen hoitoon
Kiina testaa antiretroviraalista Kaletra (lopinaviiri +ritonaviiri) hoitaakseen uuden nopeasti leviävän ncov-2019 koronaviruksen oireita. Reuters ilmoittaa tämän viittaamalla lääkkeen valmistaja AbbVie Inc: n viestiin.
Artikkelin laatija: Benjamin Peng, MD